YOGA op de basisschool

Yoga als vast onderdeel naast de reguliere gymles of 1x in de maand, in de vorm van een workshop of yoga spelenderwijs in de klas voorbij laten komen. Allerlei haalbare opties om kinderen kennis te laten maken met yoga.

Kinderyoga is een speelse manier om lichaamsbewustwording te stimuleren. Door yoga leren kinderen niet alleen te werken met hun hoofd, maar ook te voelen met hun lichaam. Yoga kan daarmee de weerbaarheid en zelfverzekerdheid van kinderen bevorderen. Ook werken kinderen door middel van yoga aan andere vaardigheden, zoals 'samenwerken' door samen een yogaoefening te doen, of 'concentratie' door de focus op een bepaalde houding of door elkaar te masseren kan het pestgedrag afnemen. Ook minder directe vaardigheden als 'positief denken' en 'visualisatie' worden gestimuleerd door yoga. Het feit dat yoga niet prestatiegericht is, maakt het bovendien een mooie manier om te ontspannen. 

Voordelen voor de kinderen zijn er genoeg. Maar ook als leraar heb je baat bij een paar eenvoudige yogaoefeningen. Wil je dat je klas zich na een drukke gymles weer concentreert op het rekenwerk? Dan kan een korte yogaoefening tussen de lessen door kinderen helpen om weer tot rust te komen. Andersom kan ook: een yogaoefening tijdens het opstarten van de dag om het energieniveau omhoog te brengen. Of een spannend moment, zoals de musical voor kinderen uit groep 8? Ieder kind kan achter zijn eigen tafel yoga doen.  


Wat zijn de mogelijkheden?

- Yogales voor kinderen periodiek 

- Workshop Yoga voor kinderen

- Workshop 'Yoga in de Klas' voor leerkrachten

Interesse of heb je zelf een idee? Ik hoor het graag.